Bloeiend voorjaar

Het is voorjaar! De natuur ontploft en dat is te zien. Alles bloeit wel vroeger dan anders, de klimaatverandering is niet te ontkennen. Maar laten we genieten van wat de natuur in het Bos ons biedt. Veel bloeiende bomen in (on)opvallende voorjaarstooi.

Op de kade

Op de Hillse kade staan helemaal aan het einde bij de Midgraaf, een paar vroege kersen. Daar moet je snel bij zijn om te fotograferen, want ze bloeien echt heel kort. Naast die kersen met hun opvallende witte voorjaarstooi, staat een veldesdoorn en toen we daar met onze neus bovenop stonden zagen we ook bloemen. Wel veel minder opvallend, eigenlijk helemaal niet beter gezegd. Toch van belang, want ook die bloesem word bezocht door insecten zoals je in het filmpje kunt zien. Verder hebben we alles wat daar groeit en bloeit even op de foto gezet, dus naast de vogelkers, de uitbottende kastanje, esdoorn en meidoorn, ook klein spul op de grond.

Bloeiende wilg op Zuid

Toen we vorige weekend op Zuid liepen zagen we aan de rand van de bosschage iets bloeien waarvan we dacht dat het een gele kornoelje was. Het bleek een wilg te zijn, zijn naam moeten we je schuldig blijven helaas. Er zijn honderden soorten waarvan er verschillende best veel op elkaar lijken. Wij vonden deze de moeite waard om uit te lichten..

Als je wilgenkatjes ziet, is de lente in aantocht. Ze zijn van levensbelang voor heel wat vroege bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Er is tenslotte zo vroeg in het jaar niet zoveel nectar te vinden omdat er nog weinig bloeit. Wist je dat één wilgenkatje bestaat uit honderden bloemen? Het zijn de voortplantingsorganen van de wilg, elk minuscuul haartje is één volwaardige bloem! Of het mannelijke bloemen (met meeldraden) of vrouwelijke bloemen (met stampers) zijn, kun je zo zien: vrouwelijke katjes zijn compacter, terwijl de mannelijke katjes opvallen door het overvloedige gele stuifmeel.

Nooit zo vroeg

Jan zag deze week de notenboom al bloeien, dat heeft hij in al die jaren nog nooit begin april gezien. We zeiden het al, klimaatverandering is overal te bemerken. Hopelijk gaat deze vroege bloei  geen problemen opleveren voor de notenoogst.

Let op: vanaf dit seizoen zijn we 1 dag minder geopend. De openingstijden zijn nu vrijdag t/m/ zondag tussen 11 en 16 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

3 antwoorden op “Bloeiend voorjaar”

  1. Was zondag nog geweest gezellig met Jan lekker
    bakkie koffie gehad en nog wat mooie fotos gemaak..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *