Vorige week hadden we het over de mooie herfstbladeren, deze keer gaan we het hebben over de keerzijde van al die bladeren. Het jaarlijkse baggeren is daarvan een van de gevolgen.
Bladval
Herfst en bladval horen bij elkaar. Het wordt ook erg gepromoot om zoveel mogelijk blad in je tuin te laten liggen voor de biodiversiteit. Onder andere de egels hebben er baat bij. Nu is het Bos niet echt te vergelijken met een gewone tuin en het aantal bomen ook niet. Dus de bladval is enorm en het schapenwitje was bedekt met een aardige laag herfstbladeren. Als we die zouden laten liggen hebben de schapen, die volgend jaar weer komen, geen gras. Dus handen uit de mouwen en met vereende krachten aan de slag.
Wanneer je het filmpje over bladeren en baggeren hieronder bekijkt zul je zien dat er met de biodiversiteit in het Bos niets mis is. Er groeien diverse plantensoorten op de hopen van andere jaren en kleine dieren maken er holletjes in om te overwinteren of te schuilen.
Daarna komt het baggerwerk met de baggerbeugel
Omdat bladeren in het water ook geen goede combinatie is, moet er dus jaarlijks gebaggerd worden. Dat doet Jan al 47 jaar met de baggerbeugel, een ouderwets handgereedschap wat van zichzelf al veel weegt, laat staan met een schep baggerspecie erin.
Dat netje is daardoor aan slijtage onderhevig en het was al vaak gerepareerd, dus dit jaar een nieuw netje aangeschaft. Jenny breide dat er altijd weer aan, maar die taak heeft Sjak dit jaar op zich genomen. Goed kijken hoe het zat en dan aan de slag.
Baggeren met een leerling
We hebben al meerdere malen geschreven over baggeren, maar het blijft interessant om te zien hoe dat gaat. Het ziet er echt simpel uit, maar schijn bedriegt. Dit jaar wilde Sjak het ook weleens proberen, nadat ze zich er wat in verdiept had, in verband met de reparatie van de baggerbeugel. Jan vond het een goed idee en zo kreeg Sjak les; ‘mens wat is dat zwaar’ zei ze. Kijk maar eens mee naar dit uitgebreide filmpje, waarin eerst het bladwerk op het schapenweitje aan bod komt en daarna het bladwerk in het water.
Zag je ook dat methaangas opborrelen? Als je goed luisterde kon je het zelfs horen, jammer dat we de geur niet konden insluiten! Vroeger werd dit gas in het Noord-Hollandse veengebied gewonnen door een ronde kuip ondersteboven in het water te leggen boven de baggerplek. Het gas komt vrij tijdens de afbraak van organische stoffen, dus rottende bladeren, en als er dan gewoeld wordt in het slib komt het vanzelf naar boven borrelen.
Ook zag je in het filmpje olievlekken op het water, dat heeft nou weer niets met baggeren te maken. Het dunne vliesje ontstaat door een ijzerbacterie op plaatsen waar kwel is. Met het water dat omhoog komt, worden ook mineralen zoals ijzer mee omhoog genomen. De kleuren op het vliesje ontstaan door roest.
Wist je dat we vanaf 1 november gesloten zijn tot 4 april, dan ben je weer welkom voor een bezoekje.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Petje af voor jullie vrijwilligers
Dank voor je compliment Jan, we geven het door 👍🏻
Mooi dat dit in ere wordt gehouden; op de ouderwetse manier wordt gedaan! Super om dit oude ambacht te zien en de reparatie/vervanging van het netje.
Fijn te horen dat je ons filmpje en werk waardeert, daar doen we ‘t voor 🍂