Bijzondere planten

Het Bos noemen we soms ook wel een heemtuin. De definitie daarvan is : “Een heemtuin, heembos of heempark is een kunstmatig, veelal omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien.” Dat dekt wel zo’n beetje de lading voor het Bos en daarom vind je er ook bijzondere planten.

Kaardebol

Aan zijn grote stekelige hoofdjes met lila bloemen is de kaardebol (Dipsacus) in de zomer goed te herkennen. De bloemen lopen in rijtjes rondom de bol, echt opvallend. Ze zijn een trekpleister voor insecten, vooral vlinders zijn er gek op. Ze zaaien behoorlijk, dus als ze in je tuin staan, moet je ze wel in toom houden.

Waar komt de naam vandaan

De botanische naam Dipsacus gaat terug op het Griekse ‘dipsao’ dat betekent ‘ik heb dorst’. Dat slaat op de blaadjes aan de voet die tot een soort kommetje vergroeid zijn waarin gemakkelijk water kan blijven staan. De Nederlandse naam ‘kaarde’ komt van het Latijnse ‘carduus’ dat distel betekent. En hoewel ze stekelige stengels hebben, behoren deze mooie planten toch niet tot de distelfamilie.

Wij kennen het woord kaarden ook van bijvoorbeeld wol kaarden, dat betekent opruwen en vuil verwijderen. De zogenoemde weverskaarde werd wel gebruikt om gevolde (dikker/voller gemaakte) stoffen, zoals lakense stof en dekens te ruwen. Dit ruwen wordt ook wel kaarden genoemd. De kaardebol is nooit gebruikt voor het kaarden van wol of vlas, dat werd met kaardeplanken of borstels gedaan.

Hartgespan

Wat zeg je nu? Ja een bijzondere naam hè.  Het is een plant die vroeger voor klachten van een gespannen hart werd gebruikt. De plant is niet echt opvallend, maar wel een insectenlokker.  Hij wordt ongeveer een meter hoog en bloeit de hele zomer. En wat ook bijzonder is, hij heeft vierkante stengels! Om de spanning wat te verlichten kijken we even mee hoe een lieveheersbeestje toilet maakt op de Hartgespan. Zo rustgevend ….

Herkomst

Al in de zevende eeuw werd de Hartgespan (Leonurus cardiaca) vanuit Centraal Azië ingevoerd als geneeskrachtig kruid. Maar sinds de zestiende eeuw werd Hartgespan echt als geneesmiddel tegen hartklachten gebruikt. De plant bevat volgens dit artikel op internet looistoffen, de bitterstof leocardine, terpenen, flavonoïden zoals rutine en quercetine en etherische oliën. Behalve tegen hart- en spierklachten werd Hartgespan ook gewoon gebruikt in de (linzen) soep en bij het bereiden van bier. De naam Leonurus betekent leeuwenstaart, dat slaat op de vorm van de bladeren. En op de bloemblaadjes zitten haartjes, kijk maar op de foto’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *