Bijzondere planten in het Bos

Wist je dat van veel planten onderdelen gebruikt worden in de farmaceutica? Ze maken er voedingssupplementen van of verwerken het in een schoonheidsproduct. In het Bos staan vanzelfsprekend ook meerdere van zulke planten.

Grote klis

Een daarvan is de grote klis, ook wel grote klit genoemd (Arctium lappa). Van deze plant wordt vooral de wortel gebruikt, want die bevat veel koolhydraten. Het van de wortel gemaakte medicijn zou ook bloedreinigend zijn en vochtafdrijvend en goed middel tegen zweren.

De penwortel kan ook gegeten worden, smaakt naar artisjok en valt zelfs onder de noemer superfood. Dat is een term voor voedsel dat extreem veel voedingsstoffen bevat. Deze groente is in Nederland vooral te koop in Aziatische winkels, onder de naam Gobo root. In Engeland noemen ze het Burdock en in Frankrijk Bardane. In het Bos staan een paar klissen, die wij vooral voor de schoonheid en de insecten hebben staan.

Verspreiding

Voor de verspreiding van zijn zaden gebruikt de klis zijn minihaakjes, waardoor ze lekker blijven kleven aan je kleding. In de natuur hebben ze daarvoor dieren nodig, waar ze in de staart blijven zitten. Wie weleens in een natuurgebied is geweest waar konikpaarden lopen, weet dat hun staarten en manen in het najaar helemaal vol zitten met de uitgebloeide hoofdjes van de klis. Daar zitten de zaadjes in, die van lieverlee verdrogen en weer ergens op de grond vallen. Klaar voor een nieuwe start in het voorjaar. Zie je ze zitten op onderstaande foto? In de staart en zelfs de manen zitten vol!

Konikpaarden met klissen op Munnikenland bij Loevestein
Konikpaarden met klissen op Munnikenland bij Loevestein

Nou lopen er in het Bos geen konikpaarden, maar wel vossen en reeën die voor de verspreiding kunnen zorgen van onze klissen.  Omdat we er nou ook weer niet een heel veld van hoeven houdt Jan scherp in het oog waar ze staan.

Waterweegbree

En dan dit bijzondere plantje. We hadden het nooit eerder gezien in het Bos. Jan zag opeens een plantje bloeien op een paaltje wat net onder water staat bij het bruggetje. Het was lastig om erachter te komen wat het was, maar we zijn eruit. Het bleek waterweegbree (Alisma) een inheemse waterplant die zorgt voor zuurstof in het water. Het bloemetje opent zich pas na de middag en er komen ook platte vruchtjes aan. Zo’n teer bloemetje wat daar dapper staat te bloeien verdiende wel een plekje hier.

2 antwoorden op “Bijzondere planten in het Bos”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *