Bijzondere namen

Planten hebben vaak mooie namen, waarachter een betekenis zit. Het is grappig om dat uit te zoeken. Wat staat er allemaal in het Bos met bijzondere namen?

Hemelboom

We hebben bij het bruggetje naar Zuid een hemelboom (Ailanthus altissima) staan. Het is een boom met prachtig geveerde bladeren die ook nog bloeit. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit China en is zo genoemd naar zijn volksnaam in Ambon ailanto of ay-lanit, dat betekent ‘boom die met zijn takken naar de hemel rijkt’. Altissima betekent zeer hoog. Een andere uit China stammende benaming is chouchun en staat voor stinkboom, dit in verband met de slechte geur van de overdadige en insecten lokkende manlijke bloesem. 

Je moet hem wel in toom houden, want net als de fluweelboom, die er in de verte familie van is, maakt hij opschot door zijn wortels uit te strekken en dan weer boven de grond te komen. Jan snoeit af en toe wat takken en de schapen vinden de bladeren heerlijk.

Kaasjeskruid

Een grappige naam, die nergens op slaat zou je denken wanneer je deze prachtige roze bloemen ziet. Het geslacht kaasjeskruid omvat meerdere soorten en die in het Bos staat wordt ook struikmalva of Lavatera genoemd en is een vaste plant met opvallende bloemen. Die we in het Bos hebben staan zijn dan ook een echte blikvanger en een gewilde bloem voor insecten.

De naam kaasjes kruid slaat op de vorm van de zaden. De vrucht met aaneensluitende zaden heeft de vorm van een plat rond kaasje. En vroeger stond Malva bekend als een kruid dat erg handig was om te genezen tegen vele kwalen. Het werd toen Herba omniumorbium genoemd, wat zoiets betekent als ‘kruid voor allerlei ziekten’.

Valse christusdoorn

Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos) …. wat een naam hè, niet eens een gewone Christusdoorn, maar een valse. Hij wordt ook wel Amerikaanse Gleditsia genoemd en heeft flinke stekels. Het is niet daarom dat hij vals genoemd wordt, maar omdat er ook een echte Christusdoorn bestaat, dat is namelijk de Pallurus spina-christii. Het verhaal gaat dat de doornenkroon van Jezus daarvan was gemaakt.

De boom kan meer dan 100 jaar oud worden en 20 tot 30 meter hoog. Heel opvallend zijn de lange zaadpeulen in zomer en najaar. De boom heeft grote vertakte takdoorns die zowel aan de takken als uit de stam groeien. Vanwege die drievoudig vertakte doorns wordt de Valse Christusdoorn overigens ook wel driedoorn genoemd, het woord drie (trio) zie je in de Latijnse naam terug.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Bijzondere namen”

  1. Wat fijn,dat jij de tijd hebt om al dit moois en interessants met ons te kunnen delen!
    Bedankt en verder succes!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *