Bij de moestuin

Jan heeft een moestuin voor eigen gebruik in het Bos en ook daar worden meestal methoden van vroeger gebruikt. Onderdelen van de moestuin worden elk jaar op een ander stuk ingepoot en gezaaid, om verarming van de bodem te voorkomen. Rondom de moestuin staat kleinfruit en natuurlijk is daar de composthoop.

Composthoop

De composthoop is volgens de regels van vroeger opgezet, dat wil zeggen dat we drie hopen hebben. Een die dit jaar aangevuld wordt met bladeren, slib uit de plassen, keukenafval, houtas en tuinafval. De tweede ligt te besterven zoals men dat noemt, er broeit en groeit vanalles en kleine beestje eten zich tonnetje rond. Die beestjes zorgen voor het omzetten van alles wat we hierboven noemden, tot een prachtige compost. De derde is om dit jaar te gebruiken als verrijking van de grond in de moestuin of waar nodig. Het mooiste zou zijn als we onze kippen los konden laten lopen want die pikken alle zaadjes eruit. Helaas is dat niet mogelijk, dan houden we geen kip over, dus nemen we voor lief dat er plotseling kamille of iets dergelijks tussen de bonen opkomt. We laten je even zien wat er in april al opkomt en bloeit op deze derde composthoop.

Aalbessenstruiken

Aan de rand van de moestuin staan onder andere aalbessenstruiken (Ribes rubrum), ook wel rode bessen genoemd. Niet iedereen vindt ze lekker omdat ze zo zurig zijn, maar je kunt er heerlijke jam of bessensaus/sap van maken. Jan en Jenny gebruikten het ook om wijn van te maken. Aalbessen blijken ook medisch gebruikt te kunnen worden in geval van koorts en verminderde eetlust of laxerend en bloedstelpend. Vandaar dat we ook rode bessen (en andere bessensoorten) in de kruidentuin hebben aangeplant. De bessen zijn pas in de zomer rijp, maar nu, in april, gaan ze zich al vormen. Zo mooi om te zien!

Let op: vanaf dit seizoen zijn we 1 dag minder geopend. De openingstijden zijn nu vrijdag t/m/ zondag tussen 11 en 16 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Bij de moestuin”

  1. Leuk en interessant, kheb namelijk zelf ook een moestuin met o.a. rode (aal)bes en bramen. (en veel onkruid als je een week of wat niets doet). Als die rode bessen goed rijp zijn vind ik ze heerlijk smaken.
    Overigens dacht ik dat brandnetel hetzelfde was als dovenetel?

    1. Oef dat (on)kruid hè Tinus… het verschil tussen de netels zit ‘m al in de naam: brand en (ge)doof(d). De brandnetel heeft stekeltjes met mierenzuur wat gaat jeuken en de dovenetel niet. Die is dus uitgedoofd 🌿

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *