Betekenisvolle vormen

Deze keer (bijna) niet over de natuur, maar over cultuur en betekenisvolle vormen. We zijn tenslotte een natuur- en cultuurhistorisch centrum. Ze vallen misschien niet zo op, maar we hebben diverse vormen in het Bos, die een diepere betekenis hebben.

Geveltekens

In de geveltop van het Duylhûske en op het toiletgebouwtje zijn geveltekens te zien. Dat zijn houten planken met mooie vormen die in bepaalde delen van ons land traditioneel de nok van een dak versieren. In het gevelteken op het Duylhûske zie je een bloem, herten en een vis. Het exemplaar op het washok heeft de volgende betekenissen: geloof, eredienst, licht, hoop, liefde.

Veel geveltekens hebben christelijke symbolen en soms zijn ze een uiting van volkskunst. In de loop van de tijd veranderden de tekens, maar ze hielden hun mystieke en/of symbolische functies zoals het afweren van onheil en het brengen van geluk.

Het hart, de monstrans, het anker, de maansikkel, een Maria-symbool, de miskelk en het met een spijker doorboorde hart zijn veel gebruikte katholieke symbolen. Protestantse symbolen zijn onder andere de lelie, het hart, de harp, het anker, de vis en het klaverblad. Uit de volkskunst komen bijvoorbeeld de zandloper en het zesspakige rad. In Twente zag je vaak paardenkoppen en daar kwam ook het gebruik vandaan om een hoefijzer op te hangen en wel met de opening naar boven, om het geluk op te vangen.

Betekenissen in bouwstijl

De Mariakapel, oftewel de veldkapel, bevat ook veel symboliek. Dat heeft Jan aangebracht met de bouw. Zo zie je onder andere de opkomende zon (licht), een yin-yang teken (harmonie) in het mozaïek binnen op de nisplaat en het kruis (geloof) boven de ingang. De ronde bogen boven de raampjes (bescherming), de accoladevorm met beide krullen (beweging), alles heeft betekenis. Zag je ook de mozaïek van Maria met kind op de westkant? Ook die staat voor bescherming, verbinding en hoop. Dat laatste is ook weer vormgegeven in de kiem die Jan op de hoekbank bij de kapel heeft gemaakt.

Ook nog  betekenisvolle natuur

Wanneer je bij de Mariakapel staat, zie je links ernaast een boom met bijzondere bladeren. Dat is de Ginko biloba: de boom van hoop. Niet toevallig dat Jan die daar heeft geplant natuurlijk, ook dat is betekenisvol. De Ginko wordt al eeuwenlang als een heilige boom gezien in het Verre Oosten. Westerse wetenschappers, die de boom alleen als fossiel kenden dachten dat de boom was uitgestorven, maar in 1691 ‘ontdekte’ een Duitse wetenschapper de boom in Japan.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *