Best groot en piepklein

In deze tijd van het jaar zijn de paddenstoelen rijk vertegenwoordigd, de allerkleinsten laten we je zien. Verder liggen er prachtige bladeren, daarvan laten we je een van de grootsten zien.

Piepklein

Je moet goed kijken om ze te zien, deze paddenstoeltjes. We weten niet precies de naam, maar het zouden hazepootjes kunnen zijn. We moesten wel hogerop om ze te fotograferen want ze groeien elk jaar op het rieten dak van het huisje. Slechte zaak natuurlijk want ze tasten het riet aan, dus na de foto’s heeft Jan ze besproeid met verdunde schoonmaakzijn om ze te verwijderen. Je moet wat hè, maar we weten nu al dat ze volgend jaar gewoon weer terug zijn.

Herfstbladeren

Het is nog maar een paar dagen november en het heeft al aardig gewaaid, dus veel bladeren liggen al op de grond, of in de plassen en slootjes. Dat laatste geeft weer veel werk voor Jan, want die moeten eruit gebaggerd worden. Je weet vast nog wel uit eerdere artikelen dat rottende bladeren de gezondheid van het water aantast. Herfstbladeren zijn van sommige bomen ook heel mooi verkleurd. Op de Hillse kade valt de tulpenboom (Liriodendron) daarom vooral nu op.

Tulpenboom op de Hillse kade
Tulpenboom op de Hillse kade

Tulpenboom horen we je denken? Die bloeit toch in het voorjaar en ziet er anders uit? Nou dat is een wijd verbreid misverstand, want dat wat in de volksmond tulpenboom genoemd wordt is eigenlijk een beverboom (Magnolia). En die wordt weer zo genoemd omdat men vroeger dacht dat die boom het lievelingseten van bevers was. De Magnolia wordt trouwens ook wel valse tulpenboom genoemd. De échte tulpenboom wordt zo genoemd omdat zijn bladeren op tulpen lijken zoals een kind ze tekent. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Best groot en piepklein”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *