Berenklauw met bezoekers

Ken je de berenklauw? De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) is een veel geziene plant langs wegen en in bosschages en staat ook in het Bos. Het is een decoratieve plant, die dezelfde vorm heeft als de wilde peen, maar wel steviger en groter is. De bloei wordt zo mooi omschreven: witte bloemen in veelstralige schermen.

Berenklauw
Berenklauw
Gebruik

In Nederland wordt hij gebruikt in de bloemisterij en als decoratie wanneer hij gedroogd is. Maar in oostelijk Europa heeft men er nog een andere bestemming voor. In Rusland, Estland, Letland en Litouwen worden de stengels in de zon te drogen gelegd waarna zich zoete, witte kristallen vormen. De jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. Dat klinkt best lekker eigenlijk!

De grote, aromatische bloemknoppen zijn van mei tot augustus rauw te gebruiken in salades. De zaden van de kleine of gewone berenklauw kun je ook gebruiken, ze smaken een beetje zoals kardemom. Je kunt ze gebruiken bij het koken maar ook gemalen in salades. Toch weer een leuke aanvulling voor je kookboek.

Rups van het groot platlijfje
Rups van het groot platlijfje
Insectentrekker

De berenklauw is een grote insectentrekker. Allerlei soorten vliegen, vliegjes,  kevertjes, wespen, bijen, vlinders en rupsen bezoeken de bloemen. In het filmpje zie je eerst de stadia van knop tot zaadscherm. Daarna kun je zien hoe een rups op het gemakje bezig is met eten. Navraag bij insectenkenner Ernst-Jan van Brabants Landschap leerde dat het waarschijnlijk om het groot platlijfje gaat. Het platlijfje (Depressaria radiella) is een kleine nachtvlinder die graag op de berenklauw zit. Ongehaast, alles op z’n tijd, heerlijk om even naar te kijken. Een paar dagen later was het spinsel leeg, de rups was een vlinder geworden.

Uitkijken

De meeste mensen weten wel dat je goed moet uitkijken met berenklauwen in verband met huidirritatie. Ze kunnen jeuk en grote blaren veroorzaken en de reuzenberenklauw is daarin de grootste boosdoener. Er is nog een variant die in ons land oprukt: Sosnowsky’s berenklauw. Deze komt uit het voormalige Oostblok en heeft daar de lugubere bijnaam ‘Stalin’s Wraak’ gekregen. Sosnowsky’s berenklauw kan tussen de drie en vijf meter hoog worden en de steel kan een omtrek bereiken van wel 12 centimeter.

Mocht je ergens een reuzenberenklauw of de Oostblokvariant zien staan, kun je dat melden bij de betreffende gemeente en/of wegbeheerder. Het is namelijk een zogenaamde exoot die inheemse planten verdrukt, daarom worden exoten bestreden.
En natuurlijk kijk je wel uit, maar soms heb je toch je huid geschuurd aan zo’n plant. Welke maatregelen je dan kunt nemen lees je op de website van het Rode kruis.

2 antwoorden op “Berenklauw met bezoekers”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *