Beestjes in beeld

Beestjes genoeg in het Bos, allerlei soorten. Insecten, vogels, vissen, schapen, ga zo maar door. We nemen je even mee naar de moestuin voor wat ochtendgymnastiek en zien de prooi van een buizerd en ook nog heel veel soorten hommels, bijtjes, zweefvliegen, vlinders die de bloemen bezoeken.

Ochtendgymnastiek in de moestuin

Ben je al een beetje nieuwsgierig? Het zit zo, we zagen in de moestuin op de erwtenplanten een lieveheersbeestje dat bijzondere capriolen maakte. gelukkig konden we het filmen en kun je meekijken. De reden achter dit gedrag hebben we niet kunnen achterhalen, dus als jij het weet houden we ons aanbevolen.

Prooi van een buizerd

Op de halfvergane ruiter (een hooiopper weet je nog?) op Noord zagen we opeens iets wits met kleurtjes liggen; een karkas met geringde poten. We zijn op de strobalen geklommen en hebben er foto’s van gemaakt. Op een van de ringen stond een nummer, dat was snel gevonden dankzij Google. Zo kwamen we erachter wie de eigenaar was en we belden het telefoonnummer wat erbij stond. De dame vertelde dat het een duivin betrof van 2 jaar oud, een goede wedstrijdduif met als thuishonk Hellouw. Waarschijnlijk is ze geslagen door een buizerd, die haar vervolgens bovenop die ruiter van alle vlees heeft ontdaan. Dat is de natuur, hard en noodzakelijk (voor de buizerd dan).

Zoveel soorten insecten

We wagen ons niet aan het determineren van de verschillende bijen, hommels en zweefvliegen. De verschillen daartussen zijn soms zo klein, daarvoor moet je bij de kenners zijn. De grote keizerlibel en de vlinders zijn iets gemakkelijker te herkennen voor de leek. We hebben een aantal foto’s met verschillende insecten gemaakt en in een filmpje gezet.

En over insecten gesproken: Jan kwam vorige week bij het snoeien van de heg in conflict met woedende wespen die hun nest in die heg hebben gebouwd. Dat liep niet zo goed af, Jan is allergisch en ondanks pillen en injectie zaten zijn ogen drie dagen lang bijna dicht en voelde hij zich knap vervelend. Gelukkig is dat nu weer achter de rug, maar schrikken was het wel.

Leuke verrassing

Afgelopen voorjaar zagen we de wolzwever, weet je dat nog? Soms stuur ik filmpjes met bijzondere beestjes naar Vroege Vogels en nu staat ónze wolzwever bij ‘Vroege Vogels, zelf geschoten’ op Youtube en komt het vanavond, 8 juli om 20.15 uur OP NPO1 in de uitzending.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Beestjes in beeld”

  1. Wat leuk dat de wolzwever op TV komt, gefeliciteerd!

    Is het misschien zo, dat het lieveheersbeestje zijn vleugels aan het drogen was, om daarna goed te kunnen vliegen?

  2. Dat lieveheersbeestje doet een betere zonnegroet dan ik 😉
    Was vast schrikken voor Jan, gelukkig dat het uiteindelijk toch goed is afgelopen!

    1. Haha da’s een goeie Christian, de zonnegroet 😊 En wat Jan betreft, dat was inderdaad schrikken. Gelukkig was hij op dat moment niet alleen in het Bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *