Deze week nemen we je weer eens mee in de wereld van de bijen en honing en hadden onze schapen lekker ‘snoepgoed’ in de vorm van afgewaaide populierentakken.
Schapensnoeperij
We hebben vorige week een herfstige week achter de rug, daardoor waaiden er populierentakken af. Onze schapenfamilie is er gek op, het allerliefst hebben ze wilgentakken, maar de blaadjes van de populier zijn een goede tweede. We hebben een filmpje gemaakt voor jou, kun je zien hoe lekker ze het vinden.
Honing van onze bijen
Nou ja onze bijen, die van Cootje onze imker natuurlijk. We schreven in juni nog over de pech van Cootje met haar volken, maar hoe blij was ze toen bleek dat alles zichzelf herstelde. Op enig moment ging het ene volk toch weer met stuifmeel de kast in, dus was er broed (stuifmeel is eten voor de larfjes), dus moest er toch een koningin zijn. Het volk groeide zienderogen en wel in beide kasten. Ook weer een voorbeeld van hoe sterk de natuur is. Jaren geleden schreven we uitgebreide artikelen over het leven van bijen en hun koningin, dat kun je teruglezen en de filmpjes kijken.
Inwinteren
Deze keer gaan we het hebben over hun voedsel, wat wij ook opeten: honing. In augustus is er al een keer honing uitgehaald door de imker, maar het is nu september en dan wordt het tijd om de bijenvolken te gaan inwinteren. Dat wil zeggen dat er gezorgd moet worden dat de bijen genoeg voedsel moeten hebben om de winter te overleven. De honing wil Cootje graag zelf hebben, maar ze laat veel zitten en dat wordt aangevuld met een mengsel van suikerwater. Dat wordt via een speciaal deksel op de kist gevuld, zodat de bijen niet verdrinken. Gedurende een aantal weken wordt dat steeds bijgevuld, totdat het vol blijft staan. Dat betekent dat ze dan genoeg hebben. Ze zetten het suikerwater om in glucose en fructose, dus maken er geen honing van.
De bijen zorgen ook voor een uitdunning van het volk, de zogenaamde darrenslacht. Darren (mannetjes) zijn in de winter minder nodig en worden gedood, om zo voldoen eten te houden voor de rest. In het voorjaar worden er weer larven gelegd en komen er weer voldoende darren. De resterende bijen kruipen in de kast op een kluitje in de winter en wisselen geregeld van plaats zodat de buitenste weer op kunnen warmen. Zo intelligent die kleine beestjes. Ze hebben ook een nieuw onderkomen voor de winter, dus de kasten staan redelijk beschermd. Helemaal duurzaam gebouwd begin dit jaar, kijk je mee?
Honing slingeren
Cootje slingert ongeveer 1 kilo honing uit een raam. Voor ze gaat slingeren haalt ze met een ontzegelvork alle wassen dekseltjes van de raten af. De was wordt teruggegeven aan de bijen door het ergens in de buurt van de kasten te leggen. Ze snoepen de restanten van de honing eraf en alles verdwijnt. Het slingeren is een aardige klus, daarna staat de honing een paar dagen in een emmer. Alle luchtbelletjes verdwijnen en het schuimlaagje wordt eraf geschept. Uiteindelijk worden de potjes gevuld en kun jij deze pure (rauwe) honing kopen. Puur ja want die uit de supermarkt blijkt toch verre van puur te zijn. Dat heeft de Keuringsdienst van Waarde helemaal voor je uitgezocht.
Heb je nog niet gestemd?
Het kan nog net, mogen wij op jouw stem rekenen? Stem dan via de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport (zoek op Duyls Bos), je kunt van 2 t/m 24 september stemmen. Alvast hartelijk bedankt! Lees alles hierover in het vorige artikel.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Wat BIJzonder toch weer! Ik zal nu met volle aandacht de honing van Cootje en haar bijen gaan eten.
Inderdaad Irene, belangrijk en BIJzonder die beestjes. Eet smakelijk van je honing 🐝
Wat een mooi en (h)eerlijk verhaal over de bijtjes en de honing.
We hebben heel veel plezier van deze wondere wereld.
echt blij mee.
Dankjewel voor je compliment Cootje. Wij genieten ook van jouw nijvere bijtjes en van hun honing niet te vergeten! 🐝