Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover, ons bakhuis werd ingewijd en er werden broden gebakken! Wat een mooi moment, zeker voor Jan die hier 2 jaar naartoe heeft gewerkt.
2 jaar bouwen
In 2019 bedacht Jan dat hij een bakhuis wilde bouwen en begon allereerst een zoektocht op internet. Zo kwam hij terecht bij Gijs van Aarle uit St. Oedenrode die hem wegwijs maakte waar zo’n bakhuis aan moet voldoen. Ook tijdens de bouw werd er gecorrespondeerd over de vorderingen en vragen rond het project. Het werd prachtig!
Toentertijd had Gijs al beloofd dat hij een workshop zou geven aan diegenen die in ons bakhuis wilden gaan bakken en dat was zaterdag zo ver. Er hadden zich in de loop der tijd 4 mensen aangemeld waarvan een al ruim 1,5 jaar geleden. Marcel (bakker, wil graag ouderwets leren bakken), Jaap (bakker, heeft ons alle bakattributen uit zijn bakkersfamilie geschonken), Antonie (piloot, wil het leren om thuis te gaan bakken) en Dirk (molenaar, heeft zelf thuis een bakhuis gebouwd). Jaap was helaas verhinderd, maar voor hem komt later nog wel een les.
Gijs en Huub gaan bakken
Gijs had zijn vaste bakvriend Huub meegenomen en doordat Jan de oven daags tevoren al gestookt had was de schouw mooi droog. Dat is nodig voor een goede rookafvoer. Ze begonnen de ingrediënten voor tarwebrood te kneden in de deegtrog en voegden 4,5 l water van 30°C toe, volgens het recept van Gijs.
Intussen werd de oven nog even flink opgestookt met musterds. We leerden dat zout apart gehouden moest worden van de gist tot het kneden, want anders wordt de gistwerking verstoord. De temperatuur is erg belangrijk, zowel van het bakhuis (25°C) als van het deeg (27°C). Het deeg is goed als de handen schoon worden en de 22 pond deeg moet dan een uurtje rijzen.
Weetjes van vroeger
Een weetje over de naam musterd voor takkenbossen, de herkomst daarvan schijnt te komen van het Bijbelse verhaal over Abraham die de musterds haalde voor de brandstapel. En wist je dat men vroeger met de blote voeten kneedde in de trog? Volgens Gijs werden toen de reuk- en smaakstoffen op natuurlijke wijze toegevoegd….. we kunnen ons er iets bij voorstellen. Een ander oud verhaaltje kwam van Marcel. Vroeger ging de bakker na het kneden slapen onder de werkbank en als het deeg omlaag viel was het goed genoeg gerezen.
Nog meer kneden
Na de eerste rijstijd wordt het deeg op een speciale manier behandeld: afknijpen en overwrijven. Dit kun je in het filmpje heel goed zien. De oven wordt met dikkere takken achterin nog eens flink opgestookt en na de tweede rijstijd wordt het deeg in stukken van 1 pond verdeeld en gekneed en geslagen om ‘de rijs eruit te krijgen’. De broden mogen nog 40 minuten rijzen, weer warm toegedekt met bubbeltjesplastic (bubbels onder om vastplakken te voorkomen) en theedoeken.
Op de vraag aan Gijs waarom hij plastic gebruikt bij dit ouderwetse bakproces, was zijn antwoord dat wanneer ze 100 jaar geleden plastic hadden gehad ze het ook gebruikt zouden hebben.
De oven in
De oven wordt ontdaan van de as met een natte bezem en Gijs en Huub kijken beide even of de oven warm genoeg is. Eerst gooien ze er een beetje bloem is, als dat in 6 seconden weggebrand is, is het goed. Daarna steken ze nog even hun hele arm erin, dit geloof je toch niet?
De broodjes worden bestrooid met roggebloem, dat verbrandt niet en blijft dus mooi wit bovenop. Ook worden er voor het mooi nog wat figuren ingekerfd. Daarna gaan ze op de handschieter en vandaar op de lange schieter van degene die inschiet. We hadden 26 broden in de oven, die nog 45 minuten mogen bakken. Na 10 minuten mag er even snel gekeken worden of de oven niet te hard gaat. Na 20 minuten gaan ze kleuren en wanneer ze uit de oven komen wordt er met de knokkels op de onderkant geslagen, Aan het geluid hoor je of het brood gaar is, helder is goed, een doffe klank moet nog even terug.
De volgende bakdag zal waarschijnlijk in het voorjaar zijn, omdat het bakhuis in de winter lastig op de juiste temperatuur te krijgen is. We houden je daarvan op de hoogte. Wij kijken terug op een mooie en leerzame workshop en genieten van een voedzaam ‘sneke terf’ zoals hier in de streek een bruine boterham genoemd wordt,
Nieuws van de webmiss
- Mensen reageren regelmatig op een artikel en krijgen altijd reactie terug. Door een foutje van mij bleken mensen die reageerden op een artikel geen bericht te krijgen van een reactie. Dat is nu verholpen als het goed is.
- Onder elk artikel staat sinds deze week een duimpje waarmee je je waardering kunt laten zien. Dus vond je het leuk, geef een like!
Wat een leuk verhaal. En petje af voor Jan die dit weer zo mooi gebouwd heeft!
Dankjewel Jelda, Jan mag inderdaad trots zijn op het resultaat 🍞
Dat brood ziet er heerlijk uit, leuk zo’n evenement in een oud bakhuisje!
Dankjewel Ester, het was leuk om nu echt brood te kunnen bakken 🍞
Het was erg leuk om te bakken.
Je hebt er lang op moeten wachten Marcel, nu sta je straks zelf aan ‘t roer om mooie broodjes te bakken. Dat gaat je zeker lukken 🍞🍞
Bedankt voor het hele mooie filmpje.
Dankjewel voor je compliment. Fijn te horen Lena 🍞
Ja mooi Marcel, ik vond het jammer dat ik er niet bij kon zijn. Wat een verbluffend resultaat ondanks geen intensive machine kneding.
Wij vonden het ook jammer dat je verhinderd was Jaap. Maar nu kon je de kunst al een klein beetje afkijken 🍞😉
Prachtig om te zien en te lezen! Wanneer is de volgende ronde?
Dank voor je compliment Anja. De volgende ronde is in het voorjaar waarschijnlijk. Houd de website maar in de gaten 🍞🤗
Dank je!!! Tevens een compliment voor de prachtige website!
Compliment in dank aanvaard 🙏🏻
Wat een mooi proces dat jullie dat opgezet hebben dat doet me denken aan vroeger in de bakkerij.
Groeten Jaap Dekker .
Dankjewel Jaap. Ja bijzonder was het zeker, we hebben bewondering voor hoe men het vroeger deed. Behelpen in onze ogen, maar het resultaat was mooi 🍞🍞
Wat een mooi proces! Het brood ziet er fantastisch uit, het water loopt me in de mond. En wat heeft Jan een prachtig bakhuis gemaakt!
Echt bijzonder hoe dat vroeger allemaal met de hand gedaan werd en wat een mooi resultaat hè Irene 🍞🍞 Jan kan trots zijn want de oven werkte prima!
Vanaf het prille begin van de plek waar Jan en Jenny een natuurbos hebben gecreeerd heb ik bewondering gehad voor alle tijd en ruimte die zij gemaakt hadden om hun droom te verwezenlijken.
Nu dit zo prachtig gelukt is door alle jaren heen met alle gebouwtjes en zelfs een veldkapel……spreek ik mijn bewondering uit over het bouwen van een bakhuis en dat in Altena. Ik ken alleen het bakhuis in Boxtel. Hopelijk ben ik in staat om in het voorjaar van 2022 een broodje te komen eten in jullie BAKHUIS. Hartelijke groet van Cootje Knijft van Ingen.
Dankjewel voor je mooie reactie Cootje. Jan en Jenny hebben 44 jaar lang gebouwd aan hun levenswerk en we zijn met z’n allen trots op het resultaat. Het brood uit het bakhuis is weer een bekroning op één van Jan z’n creaties 🔝🍞🤗
Prachtig verslag Agnes. En het brood smaakt ouderwets lekker!
Dankjewel voor je compliment Adrie 🍞 en ja je hebt weinig boterhammen nodig om vol te zitten. Lekker stevige kost!
In t kort: van begin is alles geweldig,
Dankzij heel veel lieve vrijwilligers/
Enthousiaste , harde werkers!
Helemaal waar Nelly, dankjewel voor je compliment 🤗
Mooi filmpje, als het net smaakt als het er ziet, kom ik brood halen. Gr Bert en Ria.
Dankjewel Bert en Ria. Het brood smaakt heel goed, maar je zult helaas nog tot het voorjaar geduld moeten opbrengen. Dan gaan we weer bakken, dus hou de website in de gaten 🍞
Ik heb genoten van het filmpje, wat arbeids intensief was dat om een brood te bakken vroeger. Maar prachtig om te zien. Dankzij de inzet van Jan om een prachtig bakhuis te bouwen. Ik geniet altijd van Dylsbos.
Groet, Margriet
Dankjewel voor je complimenten Margriet. En inderdaad voor zoiets simpels als brood was al heel wat inzet nodig. Dan sta je er weer even bij stil hoe arbeidsintensief het ouderwetse dagelijkse leven was… 🤔