Baggerwerk

Het is weer de tijd van het jaar dat er gebaggerd moet worden. Ja móet worden, je leest het goed, dat is een noodzakelijk iets wanneer je waterpartijen en/of sloten hebt. Het waterschap stelt het als verplichting wanneer het treksloten betreft. Voor 1 december moeten deze geschoond zijn, vanaf 1 december begint het waterschap aan de schouw in hun gebied.

Baggeren, wat houdt het in

Het woord baggeren komt van bagger, dat is slib dat ontstaat doordat plantenresten, afval, bodemmateriaal en bladeren zich vastzetten op de bodem van waterwegen. Wanneer je daar niets aan doet, slibt de boel dicht, verstikt het water en verdwijnt het leven eruit. Vandaar is het een jaarlijks terugkerend fenomeen. We schreven er al twee keer eerder een artikel over, in 2019 en 2020.

Wij zijn een land van waterwijsheid en omgaan met water, vandaar dat we ook bekend staan om de baggerbedrijven die over de hele wereld bezig zijn. Dat is een andere manier van baggeren, ook erg interessant. Het baggeren van sloten wordt meestal met een kraan gedaan, maar in het Bos doet Jan het met de hand met een ouderwetse baggerbeugel.

Baggerbeugel
Ouderwetse baggergereedschappen in de Boerenhoek
Ouderwetse baggergereedschappen in de Boerenhoek

Het is een uniek gereedschap, wat vroeger ook in de turfgebieden veel gebruikt werd. Een ijzeren rand schraapt over de bodem en het gebreide net vangt de bladeren en andere ongerechtigheden op. Vervolgens wordt dat op de kant gezwiept. Er zitten weleens vissen in, die zet Jan weer netjes terug. Het is een pittige en smerige klus elk jaar, maar Jan wisselt het af met bijvoorbeeld spitten van de moestuin. Daar verwerkt hij een deel van de baggerspecie in, een betere natuurlijke meststof is er niet.

Ook baggeren?

Bagger of baggeren staat in onze taal voor meer dingen synoniem dan modder of slib. In de betekenis waar wij het over hebben werd het al in 1526 gebruikt. Maar ‘je bagger voelen’; ‘ik vind het bagger’; ‘bagger over je heen krijgen’, het zijn allemaal bekende uitdrukkingen. En nu we het daar toch over hebben, bagger/modder is voor sommige mensen toch wel aantrekkelijk. Zeker wanneer het om modderplassen gaat.

Modderplas
Modderplas

Honden lopen er haast nooit omheen, maar gaan er soms in liggen. Kinderen stampen er ook heel graag in. En jij? Je kunt je kans grijpen, want van 1 t/m 8 december kun je meedoen aan het NK Plassen Stampen van Staatsbosbeheer. Lijkt ons best een leuke uitdaging!

4 antwoorden op “Baggerwerk”

  1. Ik heb een ochtendje uitgetrokken om alle foto’s, filmpjes, reportages van Agnes over het bos en zijn harde werkers nog eens achter elkaar te bekijken. Het wel en wee, de praal en pracht van de wisseling van de seizoenen komt dan uitstekend tot uiting en geeft een prachtig beeld van het Duyls Bos.

    Dank en hulde Agnes daar voor!

  2. Het baggeren is altijd weer een grote klus. Zeker als dit handmatig gebeurt. In het Duyls Bos hoort het ook eigenlijk op deze manier te gebeuren. Informatief is ook de toelichting met mooie foto’s en filmpje.
    Ik heb Jan maanden geleden al een baggerbeugel beloofd. Het is er nog steeds niet van gekomen hem te bezorgen. Maar misschien heeft hij er ook behoefte (meer) aan. Op de foto zie ik een mooie, opgeknapte, hangen.

    1. Nou Teus, als Jan er genoeg had zou hij dat wel gezegd hebben denk ik. Het is ook weer een reden voor een bezoekje aan het Bos. Altijd gezellig als je komt 🤗 en dank voor je compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *