Augustus en paddenstoelen

Het is augustus, een echte zomermaand. Helaas voelde het sinds eind juli al niet echt zomers meer en dat heeft tot gevolg dat er overal paddenstoelen opduiken. Ook in het Bos en hoewel determineren moeilijk is, proberen we het en anders laten we ze naamloos.

Door de aanhoudende regen en redelijke temperatuur ontstond een hoge vochtigheidsgraad, ideaal voor paddenstoelen/zwammen. Diverse soorten kwamen op en je ziet ze overal, de IVN schreef er een artikel over. Zij bieden zelfs een e-learning aan om goed te leren determineren. En wie weet, zodra jij die afgerond hebt, kun je ons misschien vertellen hoe de soorten onderaan dit artikel heten.

Frêle hazenpootjes

We beginnen met inktzwammetjes, deze tere paddenstoeltjes heten hazenpootjes (Coprinopsis lagopus) en ze groeien op het olifantenpaadje op Noord. Een fijne plek voor paddenstoelen want dood hout en lekker vochtig is een goede combinatie daarvoor. Inktzwammen heten zo omdat ze aan het eind van hun leven inktzwarte vloeistof afscheiden, deze kleur komt van de sporen. De hazenpootjes leven over het algemeen maar een dag.

Piepkleine slijmzwammentjes

Op een afgezaagde boomstronk in de houthoek zagen we een mooi patroon en keken wat dichterbij. Het bleken piepkleine slijmzwammetjes die op dood loofbomenhout groeien, het Gewoon ijsvingertje (Ceratiomyxa fruticulosa). Het zijn er heel veel en ze vormen samen een kunstwerkje.

Amaniet

Op het pad zagen we een eenzame amaniet (Amanita) staan, daarvan zijn veel soorten, maar we vermoeden dat dit de slanke grijze amaniet is. Die groeit in de buurt van loofbomen en dat klopt in ons geval wel.

Nog wat diverse soorten

Zoals we al zeiden weten wij ook niet alles, dus hieronder nog een kleine greep uit de zwammen en paddenstoelen die we de afgelopen weken tegenkwamen in het Bos.

En dan nog dit

De stemronde voor de Rabobank Clubsupportactie komt er weer aan, ook het Bos mag weer meedoen. We willen je dat alvast laten weten omdat je misschien nog lid wilt worden van de Rabobank voor die tijd. Alleen leden mogen namelijk 3 stemmen uitbrengen op clubs van hun keuze in hun eigen regio. Dus mocht je een rekening hebben bij de Rabobank, maar nog geen lid zijn, regel dat dan nu. Het kost je niks en als wij dan een van je 3 stemmen mogen hebben, maak je ons heel blij! Eind augustus lees je hier meer over ons doel.

 

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Augustus en paddenstoelen”

  1. Alweer een zeer uitgebreid verhaal met beelden van zoveel verschillende
    Paddenstoelen!
    Geweldig, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *