Appelsoorten

Het Bos staat vol met bomen, waaronder veel oude rassen fruitbomen. Deze bomen worden niet bespoten, wat biologische appels en peren oplevert. Die zijn niet altijd perfect van vorm of worden aangevreten door insecten. In onze fotogalerij heb je daarvan al diverse voorbeelden kunnen zien. Nu het oogsttijd is laten we je graag een paar bekende en onbekendere rassen zien die wij in het Bos hebben.

Appelbomen in het Bos
Appelbomen in het Bos
Elstar

In het Bos staan een paar Elstar bomen, dit is wel een van de bekendste appelsoorten waarschijnlijk. Hij is geschikt voor appeltaart, appelmoes of gewoon lekker als handappel. Het is een kruising die in 1955 door Arie Schaap uit Elst werd gekweekt. De naam is een combinatie van Elst en Arie, grappig weetje hè.

Goudreinet

Wat een prachtige grote appels geeft de goudreinet, zo lekker voor de appeltaart of de appelmoes. Het is zelfs de grootste hand- en moesappel in Nederland en België. Maar eigenlijk heet deze appel Schone van Boskoop en dat ras bestaat al sinds 1853. Met recht een blijvertje, want wie kent hem nou niet? 

Manks Codlin

We wedden dat je even zit te fronsen…. nooit van gehoord. Nou in het Bos staat er eentje hoor. Het is een stevige, groengele appel die vooral lekker is om mee te bakken of te moezen. Het ras bestaat al sinds 1815, is veredeld op het eiland Man en is bekend onder ontzettend veel namen. Zo’n lijst aan synoniemen zagen we niet eerder, een kleine greep: Manks Appel, Belmont, Codlin de Manks, English Pitcher, Eva Alma, Eva’s Calvill, Eve of Scotland, Frith Pippin, Frith Pitcher, Irish Codlin, Manck’s Kuchenapfel, Orme, Pomme D’Eve, Rambour Barre, Summer Codlin, The Eve, Winter Saint Lawrence. Het duizelt je toch als één soort ook zoveel andere namen heeft?

Groninger Kroon

Weer zo’n onbekende naam, van een oud Nederlands appelras. Hij kwam, zoals de naam al zegt, vooral voor in Groningen waar hij in 1875 is gevonden door ene mijnheer Brouwer. De boom vormt een mooie kroon, maar de naam Groninger Kroon kreeg hij omdat deze mijnheer hem naar zijn vrouw noemde: Jantje Kroon. Deze handappels horen mooi glad en rood te zijn, maar de boom in het Bos is oud én staat eigenlijk niet op een goede plek. Dat laat de boom zien door de vruchten, ach…. je zou haast meelij krijgen toch?

2 antwoorden op “Appelsoorten”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *