Deze keer nemen we je mee naar het veld van de cultuurgewassen en oude appelrassen wat aan de Almkerkse kant van het Bos ligt, kortweg Noord genoemd. Het land is gefreesd en ligt klaar om nieuwe gewassen in te zaaien, we zijn benieuwd wat Gerrit (als chef Noord) er dit jaar van gaat maken. Weet je nog dat de oude appelrassen geplant werden vorig jaar?
Ze komen bij een kwekerij vandaan die gespecialiseerd is in oude fruitrassen: ‘Op Goede Grond‘ in Rijsbergen. Het is een bijzondere kwekerij, waar je naast fruitbomen kopen, nog heel veel dingen kunt leren en ontdekken. Ze besloten om een deel van hun kwekerij terug te geven aan de natuur en samen met Brabants Landschap hebben ze er een mooie invulling aan gegeven, met voldoende ruimte voor de activiteiten zoals de ateliers in verwerken van natuurlijke materialen en werkweken voor kinderen. Echt de moeite om eens langs te gaan.
Intussen zijn de bomen redelijk geworteld en dit voorjaar voor het eerst gesnoeid en…. ze doen het alle 16 goed en bloeien (haast) allemaal. De bloesem is prachtig en die namen, daar droom je toch bij weg: Peerzoet, Witte Zomercalville, Notarisappel of Zoete Veger zijn er een paar van. Maar qua naam is Sijden Hempje toch wel favoriet, hoe komen ze toch aan zo’n naam vraag je je af. Nou dat weten ze bij ‘Op Goede Grond’ hoor:
Het Sijden hempje is afkomstig uit Sydenham in Engeland, vandaar de naam. De appels voelen ook zo zacht als een zijden hempje. Misschien dat daarom deze aanvulling bij dit ras is toegevoegd. Het is een zeer oud ras dat al in 1740 werd beschreven. Onder het zijdezachte schilletje zit fijn, vrij zacht vruchtvlees. Het is zeer sappig. De smaak doet een beetje aan anijs en amandel denken.
We kunnen haast niet wachten om te proeven, maar ondertussen is het genieten om de bomen te zien gedijen en de diversiteit in bloesems te zien. We hebben ze voor jou op een rijtje gezet, je ziet het boompje en daarna de bloesem ervan. Welke naam is jouw favoriet?
Het volgende artikel gaat ook over namen, maar daar gaan we een puzzeltje van maken voor jou. Ben je al benieuwd? Abonneer je anders even op de nieuwsbrief, dan mis je niets meer.
En wil je het Duyls Bos soms als vriend financieel ondersteunen, dat kan al vanaf €10,00 per jaar. Je helpt ons er er echt mee, want als ANBI Stichting zijn we afhankelijk van giften en subsidies. Voor onze vrienden hebben we elk jaar een kleine verrassing in petto.
Onze kleindochter is 15 april jarig, de tijd van bloeiende appelbomen. Nu ze in Frankrijk wonen, zijn we overgestapt van een levende bloesemtak naar foto’s. We hebben deze aflevering van de appelbloesem doorgestuurd naar Zuid-Frankrijk. Het Duyls Bos kent even geen grenzen.
Alsnog gefeliciteerd met jullie kleindochter en wat kwam dat mooi uit, een artikel vol appelbloesem! En dankjewel voor het ‘promoten’ van ons Bos Age en Adri 😉