Amberboom en taaie Mexicanen

We hebben bomen en planten in het Bos met de mooiste namen, maar soms ook met de prachtigste kleuren. Daarvan is de amberboom er eentje. Daarnaast de Mexicaanse zonnebloemen die met hun oranjerode kleur echt opvallen.

Mexicaanse zonnebloem

Deze opvallende tuinbloemen (Tithonia rotundifolia) kun je gemakkelijk zaaien en komen in het Bos elk jaar weer terug. Ze zien er niet uit als een zonnebloem, maar lijken wel wat op een enkelbloemige Dahlia. Het hart is heel rijk aan stuifmeel waardoor bijen, vlinders en andere insecten de Mexicaanse zonnebloem graag bezoeken. Hij bloeit van juli tot oktober, maar bij ons bloeide hij tot vorige week nog! Die flinke nachtvorst deed hem de das om, nu resteren nog bruine stengels.

Hoe komt hij nu aan zijn naam, dat hebben we ontdekt. Hij komt van oorsprong uit Mexico en Tithonus (de Latijnse naam van de plant is Tithonia) was in de mythologie de echtgenoot van Aurora, de godin van de dageraad. Deze planten houden van de zon en de bloem is oranje/rood, als de morgenzon. Voila, de Mexicaanse zonnebloem.

Amberboom

De amberboom (Liquidambar) is een mooie boom met prachtig gevormd blad en een redelijk compacte groeiwijze. Maar in de herfst wordt hij pas echt bijzonder, de kleuren spatten eraf. Rood, geel, oranje, met schitterend getekende en glanzende bladeren, wij zijn blij dat er eentje bij de plas staat.

Eind november staat de amberboom nog mooi te zijn bij de plas
Eind november staat de amberboom nog mooi te zijn bij de plas

Zijn naam is samengesteld uit liquid en ambar, dat betekent vloeibaar en amber/barnsteen. Barnsteen heeft ook zulke mooie oranjeachtige tinten, dus ook deze naam is logisch gekozen. Geniet even mee van de kleurenpracht van de herfstbladeren van de amberboom.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

8 antwoorden op “Amberboom en taaie Mexicanen”

  1. Prachtige weergave van de zonnebloem & amberboom👍
    Gaan jullie het zaad van de zonnebloem ook opvangen & eventueel verkopen ??
    Zou leuk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *