Altijd iets te zien

Of het nou mooi weer is, of grijzig nat, er is altijd wat te vinden of te zien in het Bos. De mannen zijn momenteel bezig met snoeien in de bosschages en op de kade en je raadt nooit wat ze daar tegenkwamen.

Blijven snoeien

Snoeien is een werkje wat elk jaar terugkomt. Elk jaar weer een ander stuk wat onder handen genomen moet worden. We schreven pas al over Gerrit die op de Hillse kade bezig is en Jan in het Bos. Ries, Henk, Herman en andere Gerrit zijn bezig in de bosschages op Noord en Zuid. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld met zagen, knippen en opbossen.

Snoeien is belangrijk om licht te generen tussen de bomen en struiken. De snelste groeiers nemen anders alle plaats in beslag en de trager groeiende soorten delven het onderspit.

Bijzondere vondst

Wat je vast niet weet over het Bos is dat we soms samenwerken met faunabeheerders om aangereden, overleden wild terug te geven aan de natuur. Het zijn geen fraaie plaatjes en we willen ook geen ramptoeristen, dus hebben we het er nooit over gehad. In 2019 en 2020 is er in de bosschages bij ons een overleden ree neergelegd. Af en toe gingen we kijken en zagen het lijf steeds verder inzakken, of stukken verdwijnen. Nu na zoveel jaar vonden de snoeiers de grootste botten alleen nog maar.

Faunabeheerders worden door de politie naar een melding gestuurd waarbij wild is aangereden en handelen die taak af. De dieren worden daarna teruggeven aan de natuur om op natuurlijke wijze te vergaan. Allerlei andere dieren hebben daar weer profijt van, hard maar mooi. Overkomt jou nou zo’n aanrijding met wild, dan kun je hier lezen hoe je daarna moet handelen.

Wat zagen we nog meer

We zagen ook nog andere dingen tussen de gesnoeide wilgentakken. Lijkt misschien minder spectaculair, maar alles heeft zijn waarde denken we maar. Op een grote stapel takken zagen we een heksenbezempje. Weet je nog dat er aan de wilg bij de plas eens een hele flinke zat? Het is een woekering die ontstaat door schimmels.

Er lagen ook een paar takjes met een rozetje aan het eind. Vreemd want wilgen hebben lancetvormige bladeren. Het fenomeen blijkt wilgenroosje te heten en ontstaat doordat een wilgenroosjesgalmug in de stengel prikt en er een eitje legt. Daarop vormt de wilg in het wondje blaadjes in de vorm van mooie rozet, waarin het larfje de hele zomer kan overleven. Nu je dit weet kijk je vast ook onderweg eens of je deze bijzondere aangroeisels ziet.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *