Altena molentje

Er staan 11 molens in onze mooie gemeente Altena maar in het Duyls Bos staat nog een exemplaar van het Altena molentje. Middenin het Bos staat een houten Altena molentje, welke tot de Tweede Wereldoorlog in Altena te vinden waren. Voordat de metalen Bosman molens in gebruik werden genomen voor de bemaling van de polders, was dit het type molen dat meehielp onze polders droog te houden. Ze dienden voor bemaling van dieper gelegen delen in de polders, zogenaamde onderbemaling, of voor kleinere poldertjes en terreinen.

Ook bij de Noordeveldse molen en de Zuid-Hollandse molen stonden deze molentjes. Bij de Westermolen in Langerak staat er nog een die een combinatie is van het Altenamolentje en het Noord-Hollands weidemolentje. De molentjes werden gebouwd door aannemer Luuk de Later uit Nieuwendijk. Na de oorlog zijn vrijwel alle molentjes verdwenen en vervangen door Bosman molentjes.
Een van de projecten is de herbouw van dit molentje, met als mogelijke locatie het natuurgebied (plas/drasgebied) aan de zuidkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *