Altena molentje

Er staan 11 molens in onze mooie gemeente Altena maar in het Duyls Bos staat nog een exemplaar van het Altena molentje. Middenin het Bos staat een houten Altena molentje, welke tot de Tweede Wereldoorlog in Altena te vinden waren. Voordat de metalen Bosman molens in gebruik werden genomen voor de bemaling van de polders, was dit het type molen dat meehielp onze polders droog te houden. Ze dienden voor bemaling van dieper gelegen delen in de polders, zogenaamde onderbemaling, of voor kleinere poldertjes en terreinen.

Altenamolentje
Altenamolentje

Ook bij de Noordeveldse molen en de Zuid-Hollandse molen stonden deze molentjes. Bij de Westermolen in Langerak staat er nog een die een combinatie is van het Altenamolentje en het Noord-Hollands weidemolentje. De molentjes werden gebouwd door aannemer Luuk de Later uit Nieuwendijk. Na de oorlog zijn vrijwel alle molentjes verdwenen en vervangen door Bosman molentjes.
Een van de projecten is de herbouw van dit molentje, met als mogelijke locatie het natuurgebied (plas/drasgebied) aan de zuidkant.

2 antwoorden op “Altena molentje”

  1. Goeie morgen, ik ben molenaar op poldermolen Tochmaland in Kollum.
    Ik bekeek net met collega Tineke de foto’s van de Altena molentjes.
    Kun je ook aangeven hoe de molen het water opvoert?
    Leuke molentjes trouwens.

    1. Wat leuk deze reactie van een molenaar uit het verre Friesland. Het werkt al volgt: er gaat een houten stang naar beneden, die brengt een houten horizontale waaier in beweging en die slaat het water weg.
      Jan heeft het laatste Altena molentje uiteindelijk dmv een krantenartikel opgespoord in Leeuwarden. Ene mijnheer Baks uit Rijswijk (dorp hier vlakbij) had het meegenomen daarheen en in zijn tuin gezet ipv het op te stoken zoals zijn broers wilden doen.
      Hopelijk hebben we uw vraag hiermee voldoende beantwoord. Mocht u in de buurt zijn bent u van harte welkom!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *