Allerlei beestjes, groot en klein, verschijnen in het Bos. We hebben weer een ooi met lammetjes, de bijtjes zitten in de krokussen en de kippen worden broeds. Voorjaar dus!
Lammetjes
Zoals elk jaar hebben we weer leenschapen van boer Martin. Deze keer een bonte ooi met een tweeling, broer en zus. Ze zijn vorige week gekomen, net 3 weken oud en dartelen lekker rond. De moeder heeft een aantal jaren geleden ook bij ons gelogeerd en begroet iedere bezoeker met geblaat. Kleine tip mocht je komen kijken: we willen niet dat de schapen gevoerd worden want dan is het hek van de dam en zeuren ze de hele dag als ze iemand zien lopen.
Bloemetjes en bijtjes
De krokussen staan wijd open zodra er een beetje zon schijnt en de bijtjes komen daar direct op af. Krokussen zorgen al vroeg in het jaar voor stuifmeel en pollen en doordat onze winters steeds warmer worden zijn ze daardoor heel belangrijk voor de steeds vroeger uitvliegende bijen en hommels. Hommelkoninginnen vliegen er in warme winters al heel vroeg op uit om pollen te zoeken die ze nodig hebben voor de aanleg van een broednest. Ook honingbijen zoeken pollen zodat hun koningin weer aan de leg kan gaan en het broedsel in de bijenkast voorzien kan worden van de noodzakelijke eiwitten.
Gedoe bij de kippen
Er is allerlei gedoe bij de kippen. De kippen die we al hadden zijn opeens begonnen met het opeten van hun eigen eieren. Dat is minder leuk, maar weinig aan te doen. Dat is iets wat je ze niet meer af kunt leren. Jan heeft op de loer gelegen en een eitje kunnen redden. Dat leek alleen net een kwarteleitje, zo klein. Heel apart.
De nieuwere kippen lopen met pleegmoeder en trotse haan in een aparte ren. Met recht een trotse haan want hij valt iedereen aan die bij zijn toom in de buurt komt. Hij laat zich ook luid horen en gaat dan eerst op de boomstronk in de ren staan om overal bovenuit te torenen. Zelfs als hij in de ren loopt en het nachthok wordt open gedaan om eieren te rapen, laat hij zich zien. Hij heeft namelijk ontdekt dat hij, als hij op het afdakje boven de uitloop staat, door het raampje kan kijken. Je ziet het in het filmpje gebeuren, wat een slimmerik!
Verder werd de pleegmoeder erg broeds, zij is een zijdehoen en die hebben meer de neiging om broeds te worden dan andere soorten. Jan heeft haar een paar weken apart gezet naast de ren om letterlijk ‘af te koelen’. Nu loopt ze weer bij haar kroost.
Het is telkens een genot om jullie nieuwsbrief te ontvangen, alleen wij zijn nog niet in de gelegenheid geweest om een bezoek te brengen. Maar het Duyls Bos staat nog steeds op ons lijstje voor een wandeling. Met de beste groeten, en hopelijk tot gauw.
Dank voor jullie leuke reactie Nan en Piet. Het Bos wacht geduldig op jullie bezoek hoor, tijd genoeg en tot dan beleven jullie alles via de artikelen mee! 🌼🐑🌳
Omdat het duimpje weer niet lukte, er gaat er dan juist eentje af, om als ik er dan weer op klik overigens wel weer terug te komen en het aantal duimpjes dus per saldo dan hetzelfde blijft, bij deze mijn duimpje voor je mooie artikel van vandaag. Volgens mij wel een aparte zwart-witte vlekken-huid van de lammetjes?
Sorry Tinus, maar het duimpjesprobleem is nog steeds niet opgelost 👎🏼 Dankjewel dat je de moeite nam voor dit compliment. Bonte schapen zie je inderdaad minder vaak dan bruine of witte, leuk stel zo hè 🐑🐑
N Geweldig, mooi opname!
Ihb. Zeker de schaap met lammetjes;
Behoorlijk leven daar, ook met de kippen!
Tegen het eieren pikken, kun je proberen met Stenen-eieren in het nest leggen en de gelegde eieren uiteraard zo snel mogelijk uit halen! Of zorgen, dat de eieren schuin
buiten het nest rollen (kunnen ze ook niet “vuil ” worden gebroed)!
Spreek uit jaren geleden ervaring!
Dankjewel voor je compliment Nelly, zo lief hè die lammetjes. Ook dank voor je tips ivm de kippen. Die gaan we uitproberen hoor 👌🏻🐔🥚