Alle kanten op

Het voorjaar wil maar niet komen hoor je om je heen. Nou in het Bos buldert alles de grond uit en zien we het voorjaar in allerlei vormen verschijnen. De onderwerpen in dit artikel gaan daarom alle kanten op: van schapen, tot insecten op de geraniums en zelfs een enorme zwavelzwam.

Schapen verweiden

Weet je wat het woord verweiden betekent? Het verhuizen van vee van de ene naar de andere wei. Bij ons is dit met de huidige schapenfamilie nog maar een keer gebeurd en moeder ooi was daar niet van gecharmeerd. Nu moesten ze weer voor een korte tijd terug naar het eerste weitje en wat denk je? Ze wist het gewoon! Jan kan haar aaien en ze loopt constant achter hem aan, maar zodra hij de riem of een touw in zijn zak had liep ze gauw weg. Los achter Jan aan is ook geprobeerd, dat werd een feestje…. voor de schapen. Ze vlogen alle kanten op behalve de goede en begonnen overal aan te vreten. Gelukkig lukte het om ze weer terug in de wei te krijgen.

Deze keer is het eindelijke gelukt en had Jan de ooi met een touw met een lus gevangen en de riem daarna omgedaan. De bedoeling was dat ze die om zou houden in het weitje tot ze weer terug moesten. Dat duurde precies 5 minuten, toen lag de riem ergens in de wei….. bèèèèh.

Een enorme zwavelzwam

Op een oude wilg die half boven de sloot naar Noord hangt, is opeens een enorme zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) verschenen. Volgens kenners is het erg vroeg voor zo’n zwam omdat die meestal in de late lente en zomer verschijnen. Deze zwam parasiteert op de boom en holt hem langzaamaan uit, dat kan jaren duren. Hij kan wel 10 kilo zwaar worden en is eetbaar, het vlees van de zwam is wit en sappig, oude zwammen kunnen erg taai zijn. In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, omdat de textuur en smaak erg aan kip doen denken.

Drukte op de geraniums

Je denkt misschien; geraniums, nu al? Het is een veel gehoord misverstand in verband met de naam geraniums waar wij het over hebben en de geraniums die je binnenkort buiten in potten gaat zetten. Die laatste zijn eenjarig en heten officieel Pelargonium, maar worden in de volksmond geranium genoemd. Die bij ons staan en die je hieronder in het filmpje ziet, zijn vaste planten en heten officieel Geranium maar worden ooievaarsbek genoemd. En dan moet je weten dat de naam Pelargonium is afgeleid van pelargos, wat Oudgrieks is voor ooievaar. Snap jij het nog? De geraniums bij ons zijn heel aantrekkelijk voor insecten, dat hebben we vastgelegd. Wij zitten in elk geval niet achter de geraniums in het Bos, maar werken stevig door.

We vragen het gewoon nog een keer

Dat brengt ons nog bij het volgende, we doen het gewoon nog een keer: een oproep om nieuwe vrijwilligers te vinden. We komen nog handen te kort om alles mooi te houden, dus wil jij ons op dinsdag- en/of vrijdagmorgen komen helpen op allerlei gebied? Kom dan langs of stuur een mail en kom ons team versterken. We wachten op jou!

Vrijwilligers gezocht

Let op: vanaf dit seizoen zijn we 1 dag minder geopend. De openingstijden zijn nu vrijdag t/m/ zondag tussen 11 en 16 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Alle kanten op”

  1. Agnes, weer hartelijk bedankt voor de mooie foto’s en filmpjes!
    Jan komt z’n tijd mooi door met het verzorgen van dat jong grut;
    Ga zo door Jan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *