Afzetten

De titel doet iets ernstigs vermoeden, maar geen zorgen. Afzetten betekent in ons geval het snoeien van bepaalde stukken in het Bos. Dit moet volgens de regelen der kunst en die zijn niet zo simpel! Het is een echte winterklus, omdat de sapstroom van bomen en struiken in deze tijd bijna stilstaat.

Welke soorten

Inheems bosplantsoen bevat specifieke soorten, het zijn er wel meer dan tien. Het gaat onder andere over de vlier, meidoorn, kornoelje, es, veldesdoorn, hazelaar, eik, iep, wilg, haagbeuk en els. Deze moeten allemaal hun eigen plekje hebben en daar zit hem nou net de kneep. De ene soort groeit namelijk een stuk harder dan de andere, dus daarin moet gestuurd worden. Jan pakt elk jaar een ander stukje aan en is van plan om een deel onze vrijwilligers dit te gaan leren. Want zomaar alles kort afsnoeien werkt averechts.

Langs de plas
Langs de plas
Hoe en wat

Wanneer je de foto hierboven kijkt lijkt er weinig gebeurd maar niets is minder waar. Het filmpje hieronder laat je zien hoeveel Jan al afgezet heeft. Het stuk wat hij nu heeft gedaan langs de grote plas, is tien jaar geleden voor het laatst aangepakt. Je ziet in het filmpje goed, hoe esdoornstammen 15 cm in doorsnee zijn, terwijl een eikje iets dikker dan een flinke duim is.

Wat hard groeit, geeft op een gegeven moment zijn voorsprong niet meer weg en verdrukt andere soorten. Die verdwijnen dan, omdat ze licht tekort gaan komen. Dus veldesdoorns worden uitgedund, esdoorns worden helemaal afgezaagd (en komen dan weer van onderaf op). Zodoende krijgen onder andere de vlier, kornoelje en wilg weer licht en gaan groeien en bloeien.

Lege plekken

Op lege plekken gaat Jan ‘inboeten’, dat wil zeggen zaailingen planten die ergens anders in het Bos opgekomen zijn. In de kruiwagen liggen een hazelaar, esdoorn en twee essen. Deze krijgen weer een nieuw plekje.

Zaailingen
Zaailingen

Soms gaat er iets mis met afzagen. Zo moesten er twee korte knotwilgen afgezet worden zodat alleen nog de ‘stobben’ overbleven (een stobbe is een heel kort wilgenstammetje). Alleen maakte de kroon van de ene wilg in zijn val een draai en nam de eendenkooi in de plas mee. Die moet nu vervangen worden, dat wordt nog een klusje, maar komt vast zeker in orde.

Wilgenstobben langs de plas
Wilgenstobben langs de plas

12 antwoorden op “Afzetten”

  1. Hallo.Waar haal je toch elke keer weer de inspiratie vandaan om zoiets moois te maken Agnes?? De vorige over knisperend wit en die van die lichtjes waren ookal zo mooi. Prachtig. Dankjewel

  2. Prachtig Agnes,
    wij hebben al een paar keer geprobeerd een duimpje te geven, maar als je er op klikt geeft het systeem aan dat het jammer is dat je het niet meer leuk vindt en wordt het aantal duimpjes verminderd.
    Fijne zondag,
    Gerrit en Adrie

    1. Dankjewel Gerrit en Adrie voor jullie compliment. Dwat betreft dat duimpje…. 1 tikje erop is genoeg. Uit wat je omschrijft blijkt dus dat ‘t wel gelukt was in eerste instantie πŸ‘πŸ»

  3. Da’s een mooie leerzame tekst over het snoeien, bijhouden v d bomen. nu snel er overheen gelezen, maar om het goed te begrijpen moet ik het nog wel een x overlezen. Dank vh delen en succes ermee. Hartelijke gr,
    Irene de Graaff

  4. Ik heb het Duyls bos via internet ontdekt terwijl ik er tig keren langs ben gefietst.
    Zodra de coronabeperkingen weg zijn gaan we het meteen bezoeken.
    Het lijkt ons zeer interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *