Actief op alle fronten

We zijn actief op alle fronten, op Noord met het weghalen van de rupsen van de stippelmot, op Zuid met het repareren van het molentje en in het Bos zijn de bijtjes superactief bij de Cotoneaster.

Zoemende bijen in de Cotoneaster

De bloemetjes van de Cotoneaster die midden in het Bos staat, zijn helemaal niet zo bijzonder. Voor ons dan, want de hele struik zoemt, zoveel bijtjes zitten er, zij vinden er eten. Daarom hebben we een filmpje gemaakt, zo kun je meekijken en vooral luisteren.

Spinselmotten in de appelbomen

Wat een ellende elk jaar, de stippelmotten (ook spinselmot genoemd) duiken met z’n allen op onze fruitbomen op Noord. Ze vinden de kardinaalsmuts ook best lekker, maar de appelbomen zijn favoriet. De enige methode die helpt, zover wij tot nu toe weten, is handmatig weghalen van de rupsennesten. Die spinsels zijn duidelijk zichtbaar, dus aan de slag. Vorig jaar schreven we er al over, toen was Gerrit bezig, nu zie je Ivo actief daarmee. De rupsen worden in een plastic zak bij het restafval gedaan, de meest effectieve methode helaas. De boom gaat er niet dood van, maar het kost vaak wel de oogst en daarnaast ziet het er niet uit, zo’n kaalgevreten boom.

Reparatie van het Hertogmolentje

Over ons molentje hebben we al meerdere verhalen geschreven. Vervelend was dat er een lager stuk was gegaan en daardoor kon hij tijdelijk niet draaien. Deze kruislager drijft de waaier aan in de pomp en wanneer die stuk is, is er geen weerstand meer en draait de molen dol.  We hebben hem dus maanden geleden stilgezet. Nu was er een groep hobbyisten op molengebied die het wel zagen zitten om alles weer in orde te krijgen. De Brabantse molenmannen Kees, Rien en Sjaak werden bijgestaan door molenmaker Kees, die al meewerkte aan de plaatsing van het molentje. Ze waren eerder al geweest om te kijken wat de schade was en hadden het onderdeel besteld.

De as met die betreffende lager zit onder de molen in de bak die vol water staat, er moest dus eerst een soort beschoeiing gemaakt worden. Dat werd gedaan met houten schotten. Het vervangen ging van een leien dakje en de molen draaide meteen weer toen het touw waarmee hij vastgezet was, verwijderd was. Nu even nog de schotten eruit. Het eerste ging snel, maar daarna bleek dat het hout uitgezet was door het water en het zich muurvast gezet had. Met vereende krachten is het uiteindelijk gelukt en was het molentje weer actief en gaf het een flinke plons water naar het plas-, drasgebied van Altenatuur!

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Actief op alle fronten”

  1. Wat een rampenplan die spinselmotten. Heb ze gezien in de uiterwaard bij Sleeuwijk, volledige gordijnen van spinsel waren daar.
    Wat een geduld werk om alle rupsen met de hand weg te halen.
    Heel fijn dat het molentje weer werkt.

    1. Ja echt vreselijk die rupsenkolonies Ruth 🐛 Onze manier van verwijderen is wel veel werk, maar het loont!
      En het molentje staat weer fier te draaien gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *